Premierul Victor Ponta s-a razgandit si nu va mai face propuneri pentru cei doi procurori-sefi - Parchet si DNA - in calitate de ministru interimar al Justitiei, asa cum anuntase luni seara, ci va numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va conduce aceste proceduri. Primul ministru a participat, marti, la sedinta Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, declarand, la final, ca "N-am facut niciun fel de nominalizare si n-am vorbit de niciun fel de nume, nici aici cu sectia de procurori. Am avut o discutie legata de procedura - daca mergem pe propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si presedinte, sau daca mergem pe cealalta varianta. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu acele etape pe care le stiti foarte bine", a afirmat Ponta.Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a confirmat ca sectia de procurori se pronunta pentru continuarea procedurii de selectie demarate in mandatul de ministru al Justitiei al Monei Pivniceru.

"Probabil voi numi intai un nou ministru al justitiei care va conduce aceste proceduri. Tot timpul am spus ca ma consult cu sectia de procurori a CSM. N-am facut niciun fel de nominalizare, nu am vorbit de niciun fel de nume. Am avut o discutie cu Sectia de procurori despre procedura. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie. Am luat act de acest punct de vedere", a declarat primul ministru dupa sedinta CSM.

Intrebat cine sunt procurorii dintre care se va face selectia, Ponta a raspuns "toti cei care vor sa se inscrie."

"Sectia de procurori are cu totul alta parere decat acea procedura stabilita cu fostul ministru si Comisia Europeana", a mai spus Ponta, adaugand ca "O sa il anunt pe presedinte (Traian Basescu - n.red.) ca nu o sa avem o procedura rapida."

"Nu am facut nicio propunere de persoane, nu s-a pus problema sa fac propuneri. Eu am propus o procedura directa, sa fac o propunere, presedintele sa o avizeze. Sectia de procurori are o alta propunere", a mai spus Ponta.

"O sa discut cu domnul Antonescu." (intrebat in cat timp va propune un ministru al Justitiei)

"Nu am discutat despre niciun fel de nume la Ministerul Justitiei."

"O sa discut cu presedintele ca sa il anunt la ce concluzii am ajuns in urma discutiei. Nu era nevoie ca presedintele sa imi dea de inteles ce procedura prefera, a spus la toate televiziunile", a incheiat Ponta.

  • Haineala confirma ca CSM se pronunta pentru continuarea procedurii de selectie demarate de Pivniceru

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a confirmat ca sectia de procurori se pronunta pentru continuarea procedurii de selectie demarate in mandatul Monei Pivniceru.

In opinia acesteia, candidatii pentru conducerea Parchetului general, DNA si DIICOT trebuie sa aiba un "portofoliu profesional, trimiteri in judecata, condamnari, experienta manageriala" si sa fie "buni comunicatori, oameni echilibrati, buni profesionisti".

Seful CSM a subliniat ca nu s-au discutat nume, ci "proceduri si principii". "Am prezentat exigentele noastre, noi suntem alesi de procurorii din Romania si reprezentam exigentele sistemului", a afirmat Oana Schmidt-Haineala, adaugand ca opinia sectiei de procurori a fost "unanima, nu a existat nicio opinie discordanta".

"Am avut o discutie de principiu, nu ne-am pronuntat prin respingere sau admintere. Sectia de procurori si-a exprimat o opinie", a mentionat aceasta.